כותרת
design
  ראש השנה אחר

בולטיפן

ראש השנה היפני חל ב 1 בינואר, והוא אחד החגים הגדולים והחשובים ביפן. בתי הספר יוצאים לחופשה של שבועיים, ואפילו החברות הגדולות נסגרות לכמה ימים. רבים מן האנשים שעברו לעיר חוזרים לחופשה לכפרים ולעיירות שנולדו בהם כדי להיות עם בני משפחתם ועם חבריהם.

מזריחת החמה ביום הראשון של השנה החדשה זורמים האנשים למקדשים כדי להתפלל לשנה טובה. מנהג זה נקרא hatsu-mode, והוא אחד הטקסים החשובים בשנה. כאשר נפגשים מכרים וחברים הם מברכים זה את זה ברכה מיוחדת לראש השנה: akemashite omedeto gozaimasu שנה טובה,כלומר: שנה טובה.

נהוג גם לאכול אוכל מיוחד לראש השנה: שעועית מבושלת, דג מאודה וירקות בחומץ. את האוכל מכינים מראש ומגישים בקופסאות מיוחדות, וכך לא צריך לבשל בזמן החג. עד לפני שנים מעטות נהגו לבלות את החג במשחקים מסורתיים: העפת עפיפונים צבעוניים, משחק בסביבונים ומשחק קלפים מסורתי שנקרא iroha karuta. במשחק זה יש 2 סדרות של 48 קלפים: בסדרה אחת רשומה על כל אחד מן הקלפים אות אחת מן האלף- בית היפני ופתגם שמתחיל באותה אות. בסדרה השנייה מופיעים ציורים מבדחים של הפתגמים. אחד המשתתפים במשחק קורא פתגם, והשאר צריכים לחטוף מהר ככל האפשר את הקלף שעליו הציור המתאים לו. משחק מסורתי נוסף הוא משחק כדור-נוצה מיוחד, וגם משחק "פרה עיוורת" שנקרא fuku warai. במשחק ילד אחד שעיניו מכוסות עומד לפני לוח שעליו מצויר פרצוף ריק. מטרת המשחק היא להצמיד לפרצוף הריק מגזרות ניר בצורת עיניים, אף ופה במקומות הנכונים. המשחק הזה נעשה מקובל ביפן במאה ה 17, ובתחילת המאה הזאת התחילו לשחק אותו בראש השנה. על פי המסורת משתמשים במשחק בפנים עגולות ומצחיקות של אישה, אבל בשנים האחרונות משחקים גם בפנים של שחקנים מפורסמים, גיבורי קומיקס וכו'.

נפוץ מאוד ביפן לשלוח ולקבל ברכות לשנה החדשה כמו אצלנו, הברכות האלה נקראות nengajo. ילדים מצפים לכך בקוצר רוח. אבל הפינוק הכי כיפי הוא כמובן "דמי ראש השנה" שמבוגרים הורים, קרובים וחברים מעניקים לילדים בחג. בלילה שבו מתחילה השנה החדשה, בחצות, מצלצלים פעמוני כל המקדשים ביפן 108 צלצולים לסמן את תחילת השנה החדשה. בשעה זו נהוג לאכול אטריות כוסמת. הן נקראות soba ומסמלות אריכות ימים. בבוקר שאחר כך נפגשת כל המשפחה, ואוכלת יחד את הארוחה שהוכנה מראש (בשנה שעברה) עם עוגות העשויות אורז דביק ונקראות mochi.

עוד מנהג מודרני שקשור לראש השנה הוא מצעד מכבי האש. כל שנה, בתחילת החודש הראשון של השנה החדשה, צועדים מכבי האש של כל ראשות מקומית ברחובות העיר ומציגים את החידושים האחרונים שלמדו בנושא כיבוי השרפות. למשל בטוקיו צועדים יותר מ 5,000 איש ומדגימים תרגילים מרגשים שבהם משתמשים ביותר מ 200 מכוניות כיבוי ו 5 מסוקים. אנשי יחידות מיוחדות של קומנדו לכיבוי אש מדגימים תרגילי אקרובטיקה וטיפוס על סולמות. מדוע חשובים כל כך מכבי האש ביפן? ביפן יישובים צפופים מאוד. בכל הערים והכפרים הבתים קרובים מאוד זה לזה. רוב הבתים, בייחוד בתקופות העתיקות, היו בנויים עץ וחלונותיהם היו עשויים נייר. אלו הם חומרים דליקים מאוד. כידוע יש ביפן רעידות אדמה רבות, ורעידות האדמה גרמו לעתים קרובות גם לשריפות. לכן למכבי האש היה תפקיד חשוב מאז ומעולם: לכבות את השריפות מהר ככל האפשר ולדאוג שלא יתפשטו מבית לבית ויגרמו לאסונות גדולים.

ביפן מאמינים שהחלום הראשון של השנה החדשה יקבע איזו שנה זו תהיה. החלום הזה חשוב כל כך שיש לו שם מיוחד: hatsu yume. לפי האמונה העממית אלה הדברים שהכי כדאי לחלום עליהם בחלום הראשון של השנה החדשה (לפי הסדר): הר פוג'י, ציפור הנץ וחצילים. בתקופות עתיקות ייחסו חשיבות רבה לחלום הראשון של השנה החדשה. כדי לחלום על דברים טובים כמו אוצרות נהגו להכניס מתחת לכרית נייר, שכתוב עליו "אוצר", הם קיוו לחלום על אוצר ואולי לזכות בו...

אחורהקדימה
סנונית התחלות חדשות שוב נתחיל מחדש ראש השנה אחר מי המציא את הגלגל מיתולוגיה בריאה כל ההתחלות קשות הריון ולידה